ابطال سه شرط تبدیل وضعیت استخدامی ایثارگران

0

اگر پیگیر اخبار استخدامی باشید می‌دانید که ماجرای تبدیل وضعیت استخدامی ایثارگران یکی از پرتکرارترین موضوعات در چند ماه اخیر است. بنیاد شهید و امور ایثارگران از ابتدای دولت سیزدهم برنامه‌ای ویژه برای تبدیل وضعیت استخدامی نیروهای مشغول در سازمان‌های دولتی و دستگاه‌های اجرایی دارد.

این نیروها اغلب ذیل یکی از قراردادهای چندگانه دولتی در حال فعالیت هستند و حالا با برنامه تبدیل وضعیت استخدامی قرار است به استخدام رسمی دولت درآیند. پیشتر مجلس با مصوباتی دولت را ملزم به انجام این کار کرده بود.

بنیاد شهید در برنامه‌ای جامع سازمان به سازمان در حال پیگیری انجام تبدیل وضعیت استخدامی این نیروهاست. از جمله اینکه در ماه گذشته شهرداری تهران اعلام کرد که ۵۰۰۰ نیروی ایثارگر در این سازمان تبدیل وضعیت شده‌اند.

با همه این تمهیدات اما فرایند تبدیل وضعیت ایثارگران با برخی چالش‌های اداری هم همراه است که در بیشتر موارد دولت تلاش می‌کند این چالش‌ها را برطرف کند. از جمله این چالش‌ها وجود سه شرط سخت در مسیر تبدیل وضعیت استخدامی ایثارگران است که روز گذشته اعلام شد با رای دیوان این شروط ابطال شده‌اند.

چه شرط‌هایی از مسیر تبدیل وضعیت استخدامی ایثارگران برداشته شده‌اند؟

روز گذشته سردار حسن‌زاده، مدیرکل اشتغال و کارآفرینی بنیاد شهید و امور ایثارگران خبر مهمی را درباره وضعیت استخدامی این نیروها به رسانه‌ها داد.

آنچنان که آقای حسن‌زاده اعلام کردند سه شرط «تمام وقت بودن، بیمه‌پردازی و تمدید قرارداد جهت اجرای تبدیل وضعیت» با رای دیوان عدالت اداری ابطال شده‌اند. 

به این ترتیب دیگر لازم نیست داوطلبان ایثارگری که می‌خواهند از مزایای تبدیل وضعیت استخدامی استفاده کنند این شروط را داشته باشند. بنابراین دایره افرادی که مشمول شرایط تبدیل وضعیت می‌شوند بیشتر خواهد شد. همچنین همه دستگاه‌های اجرایی موظف هستند این رای دیوان را اجرا کنند.

بنیاد شهید هم از همه ادارت کل بنیاد شهید و امور ایثارگران در استان‌ها خواسته تا اطلاع‌رسانی درباره این رای شرایط استخدام نیروها را فراهم چالش‌های این مسیر را برطرف کنند.

به این ترتیب اگر داوطلبی مشمول این بندها می‌شود اما سازمان یا نهاد اجرایی به هر دلیلی می‌خواهد از اجرای آن سرباز زند می‌تواند نسبت به آن دستگاه طرح دعوا کند.

دیوان عدالت اداری یا اداره کار هم به عنوان مجاری قانونی برای طرح این دعوا تعیین شده‌اند. علاوه بر دیوان، مشمولین قانون کار از طریق دفاتر ادارات تعاون، کار و رفاه اجتماعی و همچنین ایثارگران مشمول ماده ۵۸ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران از طریق کمیسیون ماده ۱۶ قانون تسهیلات استخدامی و اجتماعی جانبازان نسبت به طرح شکایت خود اقدام و تا حصول نتیجه پیگیری کنند.

آقای حسن‌زاده در بخش دیگری از صحبت‌هایش به فرایند تبدیل وضعیت استخدامی ایثارگران در دستگاه‌های اجرایی اشاره کرد و گفت:

«به استناد بند «د» تبصره ۲۰ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور و همچنین بند «و» تبصره ۲۰ قانون بودجه سال ۱۴۰۱ دستگاه‌های مشمول مکلفند، نسبت به تبدیل وضعیت استخدامی کلیه‌ ایثارگران مشمول که با عناوین مختلف در ‌دستگاه‌های موضوع قانون مذکور شاغل هستند اقدام کنند.»

دولت منتظر گزارش عملکرد دستگاه‌های اجرایی 

ابتدای تابستان سال ۱۴۰۱ بود که دستورالعمل اجرایی تبدیل وضعیت استخدامی ایثارگران منتشر شد و همه دستگاه‌هایی اجرایی مکلف شدند ذیل این دستورالعمل اقدام کنند. در چند ما اخیر هم بسیاری از دستگاه‌های اجرایی این دستورالعمل را اجرا کرده و نیروهای سازمانی‌شان را تبدیل وضعیت کرده‌امد. با این حال همچنان بخش مهمی از این دستگاه‌ها اقدامی به عمل نیاورده‌اند.

سردار حسن‌زاده، مدیرکل اشتغال و کارآفرینی بنیاد شهید و امور ایثارگران با بیان اینکه بنیاد تبدیل وضعیت ایثارگران مشمول ماده ۲۱ قانون جامع که در دستگاه‌های مشمول ماده ۲ این قانون شاغل غیر رسمی هستند را با جدیت پیگیری می‌کند گفت:

«بدیهی است گزارش عملکرد دستگاه‌ها در اجرای این قانون همانند گذشته به دستگاه‌های نظارتی منعکس می‌شود تا با مسئولان دستگاه‌های مستنکف در دستگاه یا واحدهای تابعه آن برخورد قانونی صورت پذیرد.»


انواع آگهی مشاغل را در دیوار ببینید

***

اخبار استخدام را در بلاگ دیوار بخوانید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.